Menu

Jan Gałach

16 maja 2017 - Artyści
Jan Gałach

Absolwent Państwowej Szkoły Muzycznej im. K. Szymanowskiego w Katowicach. W wieku 7 lat rozpoczął naukę w szkole muzycznej. W wieku 15 lat zaczął uczęszczać na warsztaty bluesowe organizowane w klubie Leśniczówka.
Multiinstrumentalista grający przede wszystkim na skrzypcach, ale równie dobrze radzi sobie z cajonem czy gitarą. Kompozytor i aranżer.
Od 2002 roku organizator corocznego Koncertu Świątecznego w chorzowskiej Leśniczówce.
Od 2006 na stałe w składzie Martyny Jakubowicz.
Pod koniec 2007 roku założył własną formację o nazwie Osły, grającą mocny blues-rock. W skład zespołu wchodzą również Marek Gorliz (gitara), Paweł ‚Muzzy’ Mikosz (bass), Krzysztof Kot (perkusja), Max Ziobro (perkusja), Mariusz Korczyński (wokal).
W 2010 roku zakłada zespół Jan Gałach Band.
W międzyczasie, oprócz stałej współpracy z zespołami Osły i Martyną Jakubowicz,  Janek współpracuje z takimi muzykami, jak: Acid Drinkers Oliver Mally (trasa w Polsce 2007), Cocotier (trasa we Włoszech i w Austrii), Carlos Johnson, Barry Richman, Blues Devils & Bill Dovey, Scarbonari, Le Virage Dangeroux, Gang Olsena, Plateau, Kasa Chorych, Cree, Schau Pau Acoustic Blues (trasa w Polsce 2006 i w Niemczech 2009), Highway, Koniec Świata, Birma, Hoodoo Band, Obstawa Prezydenta, Hokus, Los Agentos, K3, J.J. Band, Wielebny Blues Band, Boogie Chilli, Boogie Boys, Siódma W Nocy, Acoustic Travel, Bartosz Łęczycki, Zbigniew Lewandowski, Cezary Czternastek, Sławomir Ciesielski, Marek Popów, Leszek Winder, Jerzy Kawalec, Ireneusz Pióro Nowacki, Sebastian Riedel, Jerzy Styczyński, Włodzimierz Krakus, Roman Wojciechowski, Karolina Cygonek, Joanna Pilarska, Magda Piskorczyk, Andrzej Ryszka, Maciej Radziejewski, Jan „Kyks” Skrzek, Mirek Rzepa, Grzegorz Kapołka, Dariusz Ziółek, Michał Giercuszkiewicz, Cezary Zybała-Strzelecki, Roman Ziobro, Arek Zawiliński, Marek „Pegaz” Kobus, Przemek Chołody, Arek Osenkowski, Andrzej Rojek, Alicja Janosz i wielu innych muzyków…

Nagrody:

2006 – Twój Blues, 4 miejsce w kategorii „instrumenty różne” i 5 miejsce w kategorii „odkrycie roku”
2006 – Ogólnopolskie forum „Okolice Bluesa”, 1. miejsce w kategorii „instrumenty różne” i 3 miejsce w kategorii „odkrycie roku”
2007 – Twój Blues , 1 miejsce w kategorii „instrumenty różne”
2007 – Ogólnopolskie forum „Okolice Bluesa”, 1 miejsce w kategorii „instrumenty różne”
2008 – Twój Blues , 3 miejsce w kategorii „instrumenty różne”
2008 – Ogólnopolskie forum „Okolice Bluesa”, 1 miejsce w kategorii „instrumenty różne”
2009 – Twój Blues , 2 miejsce w kategorii „instrumenty różne”
2009 – Ogólnopolskie forum „Okolice Bluesa”, 1 miejsce w kategorii „instrumenty różne”
2010 – Twój Blues , 1 miejsce w kategorii „instrumenty różne”
2010 – Ogólnopolskie forum „Okolice Bluesa”, 1 miejsce w kategorii „instrumenty różne”
2011 – Twój Blues , 2 miejsce w kategorii „instrumenty różne”
2011 – Ogólnopolskie forum „Okolice Bluesa”, 1 miejsce w kategorii „instrumenty różne”
2012 – Twój Blues , 1 miejsce w kategorii „instrumentalista roku”
2012 – Ogólnopolskie forum „Okolice Bluesa”, 1 miejsce w kategorii „instrumenty różne”

Dyskografia:

2003 „Acoustic Travel” – Acoustic Travel Band
2005 „Kundzia” – Acoustic Travel Band
2005 „Kino Mockba” – Koniec Świata
2006 „Live” – Schau Pau Acoustic Blues
2006 „Ulica” – Cocotier
2007 „Autostrada” – Highway
2007 „Burgerbar” – Koniec Świata
2007 „Live in Studio” – Osły
2008 „Te 30-te urodziny” – Martyna Jakubowicz
2009 „Antologia Polskiego Bluesa” – Schau Pau Acoustic Blues
2010 „15-lat Cree” DVD – Cree
2010 „Blues Dziewięciu” – Arek Zawiliński i Na Drodze
2010 „Blues” – J.J.Band
2010 „„Fishdick 2″ – Acid Drinkers
2010 „Okruchy Życia” – Martyna Jakubowicz
2011 „Live After Death” – 4 Szmery
2011 „Antologia Polskiego Bluesa” – Jan Gałach Band
2012 „Hotel Polonia” – Koniec Świata
2012 „Klenczon Legenda”16
2013 „100% Live Okolice Bluesa”
2013 „Something good” – Joanna Pilarska
2013 „Music For Your Grandma” – Big Fat Mama

Źródło zdjęcia i  informacji o zespole: www.jangalachband.pl

Zdjęcie autorstwa Arkadiusza Dzielawskiego wykonane w trakcie Gala Blues Top (Chorzów 2014)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *